شنبه, 01 مهر 1402
شناسه خبر:5554

چه عمليات‌هايي با رمز يازهرا (س) اجرا شدند؟

  • انداز قلم

در دوران هشت سال دفاع‌مقدس عمليات‌هاي متعددي براي برتري نظامي يا توقف ماشين جنگي عراق از سوي رزمندگان ايراني عليه نيروهاي بعثي طراحي و اجرا شد كه تعدادي از اين عمليات‌ها براي تبرك و تأسي به نام مبارك حضرت «فاطمه زهرا(س)» را به عنوان رمز آغاز عمليات بر روي خود داشتند.

مقالات و تحلیل ها

در طول هشت سال دفاع مقدس 12 عمليات با رمز مبارك نام حضرت «فاطمه زهرا(س)» در مقاطع مهم و سرنوشت‌ساز جنگ طراحي و اجرا شد و در برخي از آنها با تاكتيك‌هاي نوين ماشين جنگي پرقدرت عراق زمين‌گير و از كلاف سر در گم جنگ گره‌گشايي شد. در ادامه به برخي از اين عمليات‌ها اشاره مي‌كنيم.

«فتح المبين» ( اِنّا فَتَحنا لَكَ فَتحَاً مُبيناً )

با پيروزي عمليات طريق‌القدس و قطع ارتباط زميني يگان‌هاي عراق در دو منطقه غرب دزفول و غرب رود كارون، زمينه مناسب براي عمليات در هر يك از اين دو منطقه فراهم شد. طرح‌ريزي عمليات افتخارآفرين «فتح‌المبين» از اواسط آبان سال 1360 آغاز شد و فرمان حمله با رمز « بسم الله الرحمن الرحيم، بسم الله القاصم الجبارين و يا زهرا(س)» صادر شد.

در اين عمليات، رزمندگان اسلام موفق شدند ضمن زخمي كردن و به هلاكت رساندن 10 هزار نفر از سربازان دشمن تعداد 2200نفر از آنان را به اسارت خويش در آورند و هفت فروند هواپيماي دشمن را سرنگون و تعداد 60 دستگاه تانك عراقي را منهدم و منطقه‌اي به وسعت 650 كيلومترمربع در محورهاي عملياتي شوش و دزفول را از وجود دشمن پاكسازي كنند .

روز سه‌شنبه سوم فروردين تعداد اسراي تخليه شده به مرز 5000 نفر رسيد و رزمندگان ايراني به تمامي اهداف خود دست يافتند و منتظر مرحله بعدي عمليات شدند.

«والفجر 5»

عمليات‌ «والفجر5 » ساعت‌24 روز27 بهمن‌ ماه‌1362 با رمز «يا زهرا(س) در منطقه‌ كوهستاني‌، حدفاصل‌ شهرهاي‌ مهران‌ و دهلران‌ به‌ اجرا درآمد.

نيروهاي‌ عمل‌ كننده‌ سپاه‌ پاسداران‌ انقلاب‌ اسلامي‌ در دو مرحله‌ با هدف‌ آزادسازي‌ بلندي‌هاي‌ منطقه‌ وارد عمل‌ شدند. در همان‌ ساعات‌ نخست، ده‌ها كيلومتر مربع‌ از خاك‌ ايران‌ آزاد و به‌ تسلط‌ نيروهاي‌ ايراني‌ درآمد. در مرحله‌ دوم‌ نيروهاي اسلام توانستند در 35 كيلومتري‌ بزرگراه‌ بغداد- بصره‌ است پيشروي و مستقر شوند.

در اين‌ مرحله‌ نيز چهار تيپ‌ كوهستاني‌ عراق‌ به‌ طور100 درصد و «تيپ ‌50 زرهي‌ لشكر12» بيش‌ از50 درصد منهدم‌ شد و دشمن‌ با دادن‌3770 تن‌ كشته‌ و زخمي‌ و اسير در طي‌ شش‌ پاتك‌ سنگين‌ عقب‌نشيني‌ كرد.

در مجموع‌ دو مرحله‌ عمليات، منطقه‌اي‌ به‌ گستردگي‌110 كيلومتر مربع‌ آزاد شد و 40 دستگاه‌ تانك‌ و نفربر،مقداري‌ سلاح‌ سبك‌ و نيمه‌سنگين،دو فروند چرخبال، ده‌ها دستگاه‌ خودروي‌ نظامي‌ و 10 انبار مهمات‌ دشمن‌ منهدم‌ و ده‌ها دستگاه‌ تانك‌ و نفربر، شماري‌ خودروي‌ نظامي‌ و انواع‌ سلاحهاي‌ سبك‌ و نيمه‌ سنگين‌ به‌ غنيمت‌ رزمندگان‌ سپاه‌ پاسداران‌ درآمد.

نيروهاي ارتش عراق ناباورانه در برابر تهاجم قواي ايراني غافلگير شدند و لشكر گارد را وارد ميدان كردند. اين شتابزدگي و عدم توجه كامل نسبت به منطقه باعث محاصره لشكر گارد توسط رزمندگان سپاه و بسيج شد و با وضعيت ذلت باري به هلاكت رسيدند.

«والفجر 6»

نيروهاي‌ سپاه‌ پاسداران‌ انقلاب‌ اسلامي‌ در ساعات‌ باقي‌ مانده‌ تا عمليات‌ بزرگ‌ خيبر و براي‌ انهدام‌ بخشي‌ از توان‌ جنگي‌ قواي‌ دشمن، عمليات‌ «والفجر6 » را طرح‌ريزي‌ كردند تا در منطقه‌ مرزي‌ «چزابه» به‌ اجرا در آيد. حمله‌ در ساعت‌23 و20 دقيقه‌ شامگاه‌ دوم اسفند ماه‌1362 و با رمز «يازهرا(س) اجرا شد. در محور «تنگه‌ چزابه»‌ نيروهاي‌ سپاه‌ موفق‌ به‌ شكستن‌ خطوط‌ دفاعي‌ دشمن‌ شده‌ و تا سحرگاه‌ كه‌ نبرد به‌ جنگ‌ تن‌ به‌ تن‌ كشيده‌ شد،محور جاده‌ «سوبله»‌ به‌ چزابه، تحت‌ سلطه‌ نيروهاي‌ ايران‌ درآمد. با آغاز عمليات‌ خيبر در منطقه‌ «هورالهويزه» و «هورالعظيم» عمليات‌ دو روزه‌ «والفجر6» به‌ پايان رسيد.

«عمليات بدر»

عمليات بدر هم با رمز «يا زهرا(س)»، در روز بيست اسفند 63 كليد خورد. اين عمليات همزمان با اولين سالگرد عمليات آبي - خاكي «خيبر» و در واقع دستيابي و تسلط بر جاده «العماره – بصره» و نيز راهيابي به مركز اصلي «هور»هاي غرب دجله و هم چنين تسلط بر شرق دجله همراه با انهدام نيرو از جمله اهداف اين عمليات بود.

طي عمليات بدرعلاوه بر تلفات سنگين كه به دشمن وارد شد، بيش از 500 كيلومتر مربع از منطقه هور به تصرف نيروهاي خودي درآمد، شهيد «عباس كريمي»، دلاور مردي كه پس از شهادت «حاجمحمدابراهيم همت» در عمليات خيبر، به فرماندهي «لشكر 27 محمد رسول الله(ص)» منصوب شد نيز در تاريخ 63/12/24 در همين عمليات بر اثر اصابت تركش خمپاره به سرش به شهادت رسيد.شهيدان حميد و مهدي باكري نيز از ديگر شهداي اين عمليات هستند.

«والفجر 8»

در ساعت 22:10 روز 64/11/20 با رمز «يا فاطمة الزهراء» توسط فرماندهي كل سپاه عمليات والفجر8 آغاز شد. يگان‌هاي نيروي زميني سپاه و بسيج با يورش به استحكامات دشمن بعثي از محورهاي مختلف تهاجم خود را آغاز كردند و برجسته‌ترين و پيچيده‌ترين عمليات جنگي جمهوري اسلامي ايران با هدايت فرماندهي سپاه و پشتيباني سازماني متشكل از نيروي زميني،هوايي،دريايي سپاه و نيروي هوايي ارتش و نيروهاي جهاد سازندگي به اجرا درآمد.

نيروهاي ارتش عراق ناباورانه در برابر تهاجم قواي ايراني غافلگير شدند و لشكر گارد را وارد ميدان كردند.اين شتابزدگي و عدم توجه كامل نسبت به منطقه باعث محاصره لشكر گارد توسط رزمندگان سپاه و بسيج شد و با وضعيت ذلت‌باري به هلاكت رسيدند.

دشمن در بازپس گيري منطقه فاو تمام توان خود را به كار گرفت اما هر بار تلفات سنگين و جبران ناپذيري را متحمل مي شد، حدود يك سال جزيره فاو تحت تصرف نيروهاي ايراني بود كه بعد از آن با عملياتهاي مختلف ايران از اين منطقه خارج شد.

 

 

منبع:

1. خبرگزاري ايسنا

2. پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید حاج قاسم سلیمانی

ارسال نظر به عنوان مهمان

  • هیچ نظری یافت نشد