در شرايطي كه هنوز انقلاب اسلامي دوام لازم را نيافته اقدامات تجزيهطلبانه در شمال، غرب، جنوب و شرق كشور توسط ايادي استكبار آغاز ميشود؛ اما بهواسطه حضور نيروهاي مردمي و سپاه، غائلههايي كه ميرفت تا بنيان انقلاب را خدشهدار كند، با شكست مواجه ميشود.
البته اين تنها اقدام دشمن براي به انحراف كشاندن انقلاب نبود؛ چرا كه از همان روزهاي نخست انقلاب ترورهاي ياران اصيل انقلاب همچون شهيدان مطهري، مفتح، بهشتي، رجايي، باهنر و امامان جمعه نيز صورت ميگيرد؛ با اين حال تمام اين اقدامات نيز ره به جايي نميبرد.
بر اين اساس ترفند ديگري براي ضربه زدن به انقلاب ميانديشند؛ ترفندي كه اگر چه در مراحل اوليه موفقيتهايي را در پي داشت، ولي با حضور سپاه، ترفند جديد آنها يعني هواپيماربايي نيز عقيم ميماند؛ زيرا وقوع چندين مورد هواپيماربايي موفق در سالهاي اوليه پس از پيروزي انقلاب و در دوران جنگ تحميلي، باعث شد تا امام خميني(ره) حفاظت از خطوط هوايي غيرنظامي را در ۵ ديماه ۱۳۶۳ به مردميترين نهاد نظامي كشور يعني سپاه پاسداران انقلاب اسلامي بسپارد.
به همين منظور سپاه پاسداران عليرغم آن كه آموزشهاي لازم در اين خصوص را نديده بود، ولي با جسارت و شجاعت برآمده از ايمان الهي و نيز مسئوليتپذيري در حفاظت از دستاوردهاي انقلاب، در اين مسير وارد ميشود و پس از نثار چندين شهيد و جانباز، موفق ميشود بهطور كامل در اين عرصه نيز مقتدرانه حضور خود را به رخ دسيسهچينان بكشد.
در اين مسير وقتي حضور موفق سپاه در عرصه مقابله با هواپيماربايي بر همگان عيان ميشود، برخيها كه توان ديدن اين موفقيت برايشان سخت بود، زمزمههايي را براي خاتمه دادن به ماموريت سپاه در اين عرصه مطرح ميكنند؛ به همين دليل سردار محسن رضايي فرمانده وقت كل سپاه در نامهاي به محضر امام خميني(ره) درخواست رهنمود براي ادامه كار يا خاتمه يافتن اين مأموريت سپاه را ميكند.
محسن رضايي در اين نامه با اشاره به دستوري كه امام خميني(ره) در سال ۱۳۶۳ صادر و سپاه پاسداران را مسئول جلوگيري از هواپيماربايي فرمودند، يادآور شده: «سپاه از اين مأموريت خطير روسفيد بيرون آمد و هشت مورد در هوا و دوازده مورد در زمين توطئههاي ربودن هواپيماها را خنثي كرد...
پس از خاتمۀ ظاهري جنگ، حضور سپاه به طرق مختلف دستخوش برخوردهاي گوناگون شد؛ كه از لحاظ حفظ مسائل امنيتي پرواز، براي سپاه مشكلاتي ايجاد نموده و مجموعۀ تشكيلات موجود در فرودگاه با زنده كردن قوانين سابق، حضور سپاه را با طرح مسئلۀ «نداشتن جايگاه قانوني» تخطئه مي نمايند.»
امام خميني(ره) هم در پاسخ به نامه شماره ۱۳۷۴ـ۱ / ف. مورخ۶۷/۹/۱۰ محسن رضايي (فرمانده وقت سپاه)، مرقوم فرمودند:
«جناب آقاي محسن رضايي، فرمانده محترم سپاه پاسداران انقلاب اسلامي
با تشكر از زحمات ارزشمند سپاه پاسداران در حراست از هواپيماها و برخورد با هواپيما ربايان و با ابلاغ سلام به آنان، سپاه پاسداران چون گذشته مسئول حفاظت هواپيماها ميباشد، و در صورت ربوده شدن هواپيمايي، سپاه مسئول ميباشد.
روح الله الموسوي الخميني (۱۳۶۷/۱/۱۰)»
البته حدود وظايف سپاه پاسداران در حفاظت از هواپيماها و لزوم برخورد شايسته با مردم از سوي مأمورين فرودگاه نيز موضوع ديگري بود كه سه نفر از وزراء وقت دولت در سال ۱۳۶۷ آن را از امام خميني(ره) جويا ميشوند.
«با سلام و اهداي تحيات، پيرو صدور فرمان حضرتعالي مبني بر مسئوليت سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در قبال ربوده شدن هواپيماها، در اقدام جهت تهيه و تدوين آييننامۀ اجرايي حفاظت از هواپيماها و نحوۀ ادارۀ فرودگاههاي كشور، اين سؤال پيش آمده است كه آيا منظور حضرتعالي از حفاظت هواپيماها مسئوليت سپاه پاسداران در كل امور فرودگاه، شامل حفاظت پاركينگ هواپيماها، باند پرواز، دربهاي ورودي و خروجي باند و سالنها، همچنين مسئوليت نيروهاي انتظامي شهرباني و گمركات و اطلاعاتي (حراست مستقر در فرودگاه) بوده؟
يا مسئوليت سپاه صرفاً در قالب گارد پرواز بهمنظور مقابله با ربودن هواپيما در هوا ميباشد؟ خاطرنشان ميسازد كنترل ترددها، امور مربوط به حراست ها، امور انتظامي، امور گمركي و... بر اساس قوانين و مقررات جاري هماكنون توسط ارگانهاي مسئول در حال انجام است. خواهشمند است اينجانبان را راهنمايي و ارشاد فرماييد.
محمد سعيديكيا، وزير راه و ترابري ـ محمد محمدي ريشهري، وزير اطلاعات ـ محمدجواد ايرواني، وزير امور اقتصادي و دارايي»
به دنبال طرح اين موضوع از سوي وزراي مورد اشاره، امام خميني(ره) در پاسخ عنوان ميكنند:
«بسمه تعالي
بنا بر گزارشات واصله، وضع فرودگاه بسيار خراب است. گاهي براي يك قطعۀ كوچك طلا و چيزهايي از اين قبيل كه خارج نگردد مردم را اذيت ميكنند.
فرودگاه هر كشوري چهرۀ ظاهري آن كشور در برابر بيگانگان است. قبلاً گفتهام حفاظت هواپيماها با سپاه است. مقدمات و مؤخرات آن هم با نخستوزير است، كه با مسئولين مربوطه جلسه بگذارد و مسئله را حل كند.
اكنون نيز تأكيد ميكنم كه آقاي نخستوزير در اسرع اوقات اين مسئله را حل نمايد، و گزارش آن را به اينجانب بدهد؛ و نگذارد مردم بيش از اين در رنج باشند. والسلام.
روح اللّه الموسوي الخميني (۱۳۶۷/۱۱/۳)»
سپاه با ابلاغ پيامهايي كه به آنها اشاره شد، به كار خود ادامه داد تا اينكه امام خميني(ره) به ملكوت اعلي ميپيوندند و خلف صالح ايشان حضرت آيتالله خامنهاي به رهبري جامعه اسلامي برگزيده ميشوند؛ ايشان نيز در تأكيدي مجدد خواستار ادامه حضور سپاه در حفاظت از پروازها ميشود.
ايشان تأكيد ميكنند: «سپاه پاسداران مأموريت دارد نسبت به حفاظت از هواپيماهاي كشوري و مقابله با هواپيماربايي و برقراري امنيت پرواز در فرودگاهها و خطوط هوايي كشور اقدام نمايد.»
بدين ترتيب سپاه پاسداران كه از سال ۶۳ عهدهدار حفاظت از امنيت پروازها شده بود، در اين مأمورت خطير اقدامات و افتخارات متعددي را كسب ميكند، كه برخي از آنها به شرح ذيل است:
موفقيت ۱۰۰ درصدي در اجراي مأموريت طي بيش از سه دهه فعاليت در صنعت حمل و نقل هوايي
خنثيسازي ۲۶ مورد اقدام به هواپيماربايي، مداخلات غيرقانوني و راهزني هوايي
خنثيسازي بيش از ۱۰۰ مورد اقدام به هواپيماربايي در زمين (شناسايي و دستگيري عوامل خرابكار)
موفقيت و كسب امتياز بالا در بازرسيهاي امنيتي صورت گرفته توسط سازمان بينالمللي هواپيمايي كشوري(ايكائو) در سال هاي ۱۳۸۶ و ۱۳۹۱
چك و بازرسي ميليونها مسافر در طول سال در نهايت احترام و با رعايت قوانين و ضوابط موجود
ارائه خدمات حفاظتي و امنيتي در ۶۵ فرودگاه عملياتي كشور
تقديم بيش از ۷۰ شهيد در دوران دفاع مقدس و سوانح هوايي، و بيش از ۶۵۰ نفر جانباز در جنگ تحميلي و عملياتهاي خنثيسازي هواپيماربايي
درخواست برخي از كشورهاي غربي و منطقهاي براي بهرهمندي از شيوههاي آموزشي سپاه حفاظت هواپيمايي
تدوام آموزشهاي تخصصي در حوزه امنيت پرواز و اجراي برنامههاي معنويتافزايي براي كاركنان در طول سال.
منبع:
1. خبرگزاري دفاع مقدس
2. پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید حاج قاسم سلیمانی
- هیچ نظری یافت نشد
ارسال نظر به عنوان مهمان