شماره سند: 23613
نوع سند: پياده شده نوار
تاريخ تهيه: 15 بهمن 1364
چكيده:
سخنان شهيد خرازي پيش از نبرد فاو
طراحي و آمادهسازي عمليات لشكر 14 امام حسين (ع) در عمليات والفجر 8
شهيد حسين خرازي، فرمانده فكور و توانمند لشكر 14 امام حسين در اين سند نظامي با سخناني در جمع مسئولين ردههاي مختلف لشكر، طرح مانور، مراحل عمليات و وضعيت منطقه را توجيه ميكند. آنچه از ميان مطالب حسين خرازي پيداست، ديدگاه عقلگرا در نبرد و شيوه اقناعگرايانه در مقابل نيروهاي تحت امر است.
به گواه و گفته فرمانده وقت سپاه، خرازي در شناخت تاكتيك و اصول و قواعد رزم بينظير بود. محسن رضايي ميگويد: «هميشه بعد از جلساتي كه با فرماندهان درخصوص طراحي و مانور عمليات تشكيل ميدادم، دو نفر را نگه ميداشتم و درخصوص تاكتيك آن عمليات با آنها صحبت ميكردم: يكي مهدي باكري بود و ديگري، حسين خرازي»
معاونين لشكر، فرمانده گردانها و مسئولين واحدهاي مختلف لشكر امام حسين از حاضرين در اين جلسه توجيهي هستند. همچنين راوي اين جلسه محسن رخصتطلب از راويان مركز اسناد در زمان جنگ است كه در تاريخ 15 بهمن 1364 يعني 5 روز پيش از آغاز عمليات والفجر8، اقدام به ثبت و ضبط مطالب اين جلسه كرده است. اين سند تحت عنوان نوار شماره 17870 در آرشيو مركز اسناد و تحقيقات دفاع مقدس حفظ و نگهداري ميشود.
متن سند:
وضعيت منطقه
... با وضعيتي كه دشمن از لحاظ پدافندي به خودش گرفته است، از بعد نظامي تحليل ميكنيم و ميگوييم دشمن به زمين خودش آمده است. زمين را نگاه ميكنيم، ميگوييم كه زمين پر از نخل و نهر و يكسري موانع متعددي است. آدمي كه نظامي است، فكر ميكند كه چطوري بايد در منطقه بجنگد. دشمن يك حالت كلاسيك در اين نخلها به خودش گرفته و تعدادي از نهرها را كه بهطرف خودش بوده است، اينها را خشكانده و يا برگردانده است.
با اين خاكريزهايي كه در دهانه نهرها زده و هنوز هم هست، اين نهرها خشكيده است. نخلها را هم به خاطر اينكه ميدان ديد و تير داشته باشد، را قطع كرده و صاف كرده است. خانهها را كه ما نگران بوديم كه اگر در اين خانهها باشند، چطور ميشود جنگيد؟!
دشمن از داخل آنها ميرود و تير ميزند، آنها را خراب كرده است. ما در عمليات والفجر مقدماتي كه به منطقه ميرفتيم، ميگفتيم يكي از مشكلات منطقه، مسئله الحاق و پاكسازي است. چون نخل هست، بعد تعداد نهرها زياد است و هركدام هم 10 متر عرض و دو سه متر عمق دارد و يگانها به سختي ميتوانند باهم الحاق كنند. اينطور كه روشن و پيداست، اين نگراني ديگر نيست. دشمن اينجا يك آرايش كلاسيك گرفته و خاكريز زده است. گرچه خودش را بيشازحد در يك خط جا داده است، اما براي رزمندگان بسيجي ما كه بيشتر به خاكريز و موانع اينطوري انس گرفتهاند، اين قضيه را حل ميكند.
در خط كه نگاه ميكنيم، چندين رده خاكريز و خطهاي دفاعي دارد. البته اين اگر عيب جنگيدن باشد، اما حسني كه به منطقه داده است، عيبش را ميپوشاند. يعني وقتي نهرها خشكيده است، وقتي نخلها را كنده يا قطع كرده است، وقتي اين خانهها را خراب كرده است، اين زمين را براي جنگيدن آمادهتر ميكند و قابليت مانور براي نيروهاي ما بيشتر است. ضمن اينكه همين نهرها هم ميتواند براي خطوط رابط و براي خط پدافندي به ما كمك كند. از خط اول تا جاده اول پر از موانع و چيزهايي است كه وضعيت منطقه را براي عمليات و پدافند هموار ميكند.
با توجه به اين كه در مرحله اول پل نداريم و شايد هم نتوانيم بسرعت پل بزنيم و اگر پل هم بزنيم پل خيبري هست و بيشترين تردد و نقل و انتقالاتمان با قايق است، اين موانع براي پدافند مفيد خواهند بود.
از محاسن ديگري كه در اين منطقه عمليات هست، دورتادور زمين دشمن آب است و اروند هست، خور عبدالله هست. اگر اين منطقه خوب گرفته بشود، ما از چندين جناح و تهديد عقبه ديگر راحتيم. تهديدي كه در اين عمليات داريم، از جناح روبرويمان است و با اين كه با دشمن در روبرو ميجنگيم. اما اين خطر كه پشتمان تهديد بشود، دشمن بيايد پشت ما را قطع كند، عقبه ما تهديد بشود، ديگر اينها نيست. اين در بعد تحليل نظامي است.
در بعد تقدير الهي هم ميبينيم كه ابرو باد و مه و خورشيد و فلك در كار است و همه تا اين لحظه كمك ما بوده است. يك نمونه از كارهايي كه لشكرها كردهاند، بعضي از لشكرها پيش از 80 بار در اين منطقه شناسايي داشتهاند و همه آنها هم موفق بوده است، بدون اينكه يك اسير بدهند.
ما وقتي آب را ميديديم وحشتمان ميگرفت. قبل از خيبر كه ميخواستيم در آب بجنگيم، آب برايمان روشن نشده بود.
متن سند | ![]() |
منبع:
1. مركز اسناد و تحقيقات دفاع مقدس
2. پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید حاج قاسم سلیمانی
- هیچ نظری یافت نشد
ارسال نظر به عنوان مهمان